Android Studio Nedir ?

Android Studio, Android uygulamalarının geliştirildiği, üst seviye özelliklere sahip ve Google tarafından da önerilen resmi programlama aracıdır.
Android Studio'nun kod geliştiricilere sunduğu temel özellikler şunlardır:
  • Gradle tabanlı, esnek proje inşa sistemi.
  • Farklı özellik ve sürümlere göre çoklu APK çıktısı.
  • Temel proje şablonlarıyla hızlı ve kolay proje üretimi.
  • Ekran tasarımlarını kolaylaştıran sürükle-bırak özellikli zengin editör.
  • Uygulamanın performansı, kullanılabilirliği, farklı sürümlerde çalışabilirliğinin kontrol edilebileceği test araçları.
  • Kolay ve güvenli APK imzalanması.
  • Ek uğraşa gerek kalmadan Google hizmetlerini uygulamaya ekleyebilme.
Sıradaki eğitim belgelerinde ekran tasarımlarının yapıldığı zengin editörü, yeni bir proje oluşturma ve önceden farklı bir IDE kullanarak oluşturduğunuz projenizi Android Studio'ya nasıl taşıyacağınızı göreceksiniz.

Android Studio 1.5 yenilikleri

  • Android Denetleyici'ye yeni Bellek Denetleyici analiz özellikleri eklenmiş durumda. Bu denetleyici tarafından yakalanmış bir HPROF dosyası gördüğünüzde, karşınıza çıkan görüntü artık çok daha yardımcı. Bu sayede bellek sızıntısı gibi problemleri daha hızlı bir şekilde tespit etmek mümkün. Bu denetleyiciyi kullanmak için, ana ekranın altındaki Android Monitor'e tıklayın. Android Monitor'deyken, Memory sekmesine tıklayın. Denetleyici çalışıyorken, Dump Java Heap simgesine tıklayın ve ardından ana penceredeyken Captures'a tıklayıp, görmek istediğiniz dosyaya çift tıklayın. Son olarak sağ taraftaki Capture Analysis'e tıklayın. (Android Device Monitor, Android Monitor ile aynı anda çalışmaz.)
  • Yeni deep link ve app link desteği eklenmiş durumda. Code Editor otomatik olarak AndroidManifest.xml dosyası üzerinden deep link'leme için intent filtreleme oluşturabiliyor. Ayrıcabir Java dosyası içindeki bir aktivite içerisinde App Indexing API ile entegre olmanızı sağlayan bir kod da oluşturuyor. Deep link test etme özeliği sayesinde, belli bir deep linkin bir uygulama çalıştırıp çalıştıramayacağını kontrol edebilirsiniz. Run/Debug Configurations diyalog kutusundaki General sekmesindeyken deep link çalıştırma seçeneklerini belirleyebiliyorsunuz. Bir aktivitedeki App Indexing API çağrılarını da Android Monitor logcat ekranından test edebiliyorsunuz. Android lint aracı artık deep link ve App Indexing API dâhilindeki belirli konular için çeşitli uyarılar sunuyor. Code Editor'deyken kod tamamlama kısmında artık kısa isimler kullanmaya da olanak tanınıyor.
  • Vector Asset (Vektörel Varlıklar) Studio'ya daha fazla VectorDrawable eleman eklenmiş durumda. Vector Asset Studio, bu elemanları birer PNG görseline dönüştürerek, Android 4.4 (API level 20) ve daha önceki sürümlerde kullanılabilir hale getiriyor.




  • Android TV ve Android Auto için geliştirilmiş yeni lint denetimleri sayesinde, Android Studio içinde kullanılabilecek, hızlı ve eylemlendirilebilir bir geri besleme oluşturulabiliyor. Örneğin; Android TV için hızlı bir şekilde izinler, desteklenmeyen donanım, eksik banner gibi sorunlar ile ilgili hızlı bir çözüm raporlaması sunuluyor. Android Auto için AndroidManifest.xml dosyasının refere ettiği tanıtım dosyasını onaylayarak, doğru kullanım kontrolü yapabiliyor.
  • Yeni lint check'ler sayesinde güvenli olmayan broadcast alıcılar, SSLCertificateSocketFactory ve HostnameVerifier sınıf kullanımları ve File.SetReadabe() ile File.setWriteable() fonksiyonları kontrol ediliyor. Geçerli olmayan manifest kaynakları ve hatalı yapılandırmalar da yine bu sayede tespit edilebiliyor.


Android Studio 1.4 yenilikleri

2015 yılının ekim ayında yayınlanan Android Studio 1.4 sürümünün yenilikleriyse şöyle:
  • Vector Assets (Vektörel Varlıklar)
  • Theme Editor (Tema Editörü)
  • Project Templates (Proje Sihirbazı)
  • Performance Monitors (Performans İzleyicileri)
  • Developer Services (Geliştirici Hizmetleri)
Android Studio bizlere yeni tasarım araçları, performans izleyicileri ve geliştirici hizmetleri sunuyor. Yeni tasarım araçlarıyla hazırda kullanabileceğimiz vektörel grafikler, uygulama temalarını daha kolay yönetmek için Tema Editörü ve yeni uygulama projelerinde kullanılabilen proje şablonlarının yer aldığı Proje Sihirbazı gibi özellikler içeriyor.


Design Tools (Tasarım Araçları)

  • Vector Assets (Vektörel Varlıklar)
Android Studio geliştirme ortamı , yeni bir bileşen olan Vektörel Varlıklar'ı içeriyor.

Uygulamalarınızda kullanabileceğiniz, özgür yazılım lisanslı pek çok vektörel grafik bu pakette mevcut. Projelerinizde res/drawable sağ tıklayıp New → Vector yolunu izleyerek dilediğiniz vektörel çizimi uygulamalarınıza dâhil edebilirsiniz.

Pakette var olan çizimlerin yanı sıra kendi vektörel çizimlerinizi de dâhil edip, ilgili değişiklikleri yapabilirsiniz.

  • Theme Editor (Tema Editörü)
Tema Editörü ile artık var olan bileşenleri kendinize özgü tasarlayabileceksiniz.
Tools → Android → Theme Editor yolunu izleyerek bu ekrana ulaşabilirsiniz.

  • Project Templates
Uygulamalarınızda kullanabileceğiniz yeni Activity'ler de mevcut.
Navigation Drawer Activity'i seçerek, uygulamanıza hazır bir kayan menüyle başlayabilirsiniz.
Performance Monitors (Performans İzleyiciler)
Gelen yenilikler arasında ağ kullanımını ölçmeyi sağlayacak Ağ İzleyicisi ve işlemci performansını izlemek için Grafik İşlemci (GPU) İzleyicisi de yer alıyor.

Developer Services (Geliştirici Hizmetleri)
  • Firebase








Yorumlar

Popüler Yayınlar